Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.04

A PlayStation 2 története

Megjelenés, Sikerek

A Sony 2000-ben dobta piacra a PlayStation 2-őt, megelőzve ezzel a konkurenseket, mint a Nintendo Gamecube, vagy a Microsoft Xbox. A nagyon hamar népszerűvé vált PS2 sok fejlesztőt állított a Sony mögé annak ellenére, hogy kezdetben sok panasz érkezett a fejlesztőktől a gép nehéz programozhatóságára. A PS2 sokkal több nagy nevet tud felmutatni, mint konkurensei, ezek között szerepel a "Metal Gear Solid", "Gran Turismo", "Grand Theft Auto", "Final Fantasy", vagy a "Tekken". Az utolsó játészoftver PS2-re 2013-ban érkezett, ez pedig a FIFA 14 volt.

Hardver

A 300 MHz-es központi processzort, az úgynevezett "Emotion Engine"-t a Sony a Toshibával közösen fejlesztette ki, és egy MIPS R5900-as magra épül. Maga a chip egyfajta kombinációja egy CPU-nak, és egy DSP processzornak, melynek fő felhasználási köre a 3D-s világok szimulálása. Az Emotion Engine 128 bites, ezzel a világ első ilyen, tömegtermékekbe szánt processzorává vált. A rendkívül összetett processzor ezeken kívül még tartalmaz egy FPU-t, és 2 vektoregységet. 
Összességében nézve a Playstation 2 központi processzora rendkívül erős (volt), körülbelül kétszer erősebb, mint az Xbox-ban dohogó Pentium III 733MHz. Az EE-t nagyon nehéz programozni, így egyes játékoknak jóval hosszabb fejlesztési időkre volt szükségük, mint ahogy azt tervezték, másrészt a fejlesztők egyszerűen nem használják ki a processzor teljes teljesítményét, mivel így időben meg tudták jeleníteni játékaikat. A legjobb eredményt a Sony belső fejlesztőcsapatai érik el, nem véletlen, hogy a Gran Turismo 4-nek olyan grafikája van, mely napjainkban is jó szintet képvisel. Az EE egy 3,2GB/s-es buszon kapcsolódik a 32 MB-os RAMBUS központi memóriához. A 3D-s hang előállítását is a központi processzorra bízták. 
A másik legfontosabb processzor a GPU, mely a "Graphics Synthetizer" névre hallgat. A 150MHz-es GPU szintén nagyon összetett hardver, 4MB beágyazott memóriát tartalmaz, 47GB/s sebességgel tud elérni egy 256 bites buszt.

Visszafelé kompatibilitás

A PS2 képes CD-t és DVD-t is olvasni, ennek köszönhető, hogy a megjelenés után a gyenge kezdő játékfelhozatal ellenére is sikeres eladásokat produkált. 2000-ben hatalmas újdonságnak számított, hogy egy konzol játékgépként, és DVD- lejátszóként is tud üzemelni. Sokan csak DVD lejátszónak vásárolták meg. A játékok DVD-n jelennek meg, és DVD-VIDEO vagy audio CD anyagokat is le tud játszani a gép. A PlayStation 2 képes futtatni az előd (PlayStation) játékait CD-ről, és elboldoguk az előd összes hardverével is (pl. PS2 DualShock kontroller, 1MB memory card)